14.01.15

Розрахунок діаметра труби для опалення

Діаметр труби

Основні характеристики труб для систем опалення включають в себе внутрішній (умовний) і зовнішній діаметри,  які визначаються в міліметрах або в частках дюйма.
Приклад труба сталева діаметр зовнішній 76мм і товщина стінки 3. 5 ммØ76х3,5 (Ду65).
Розрахунок в системі опалення проводиться для визначення оптимального діаметру. Це основа гідравлічного розрахунку системи опалення.

Чому потрібно підбирати діаметр?

Щоб це зрозуміти потрібно вникнути у розрахунок гідравліки системи опалення. Щоб відбувалась гармонія між втратою тиску та швидкістю  в трубопроводі системи опалення.
Тому що при великій швидкості утворюється шум, при малій швидкості тепло до радіаторів поступає дуже повільно. Відповідно при збільшенні швидкості теплоносія збільшується втрата тиску в трубопроводі. 
Труба

Звідки взяти витрату теплоносія?

Можна самому рахувати а можна скористатись онлайн розрахунком engineeringsa.at.ua.
Труба
На цьому ресурсі можна підібрати і діаметр.

Де взяти втрати тиску та швидкість в трубопроводах системи опалення?

Перед визначенням втрат тиску та швидкості необхідно знати який буде трубопровід( сталевий, пластиковий, метало пластиковий).
Якщо  трубопровід пластиковий або метало пластиковий, потрібно використовувати таблиці або графіки фірми що випускає ці трубопроводи бо один і той самий діаметр пластикової труби може мати різні характеристики поверхні. Пластикові труби мають максимальну температуру при якій вони можуть служити і будуть мати заявлені характеристики. При використанні сталевих трубопроводів втрати тиску беруться із довідників(книг) таких авторів як Ніколаєв або Староверов. 

АвторАндрій

Немає коментарів: