23.01.15

Триходовий клапан

Триходовий 

Труба
Триходовий із електро-приводом
При проектуванні любої системи теплопостачання або опалення потрібно незабувати про регулювання теплоносія за двома варіантами:
1.Температура;
2.Витрата теплоносія.
Ці способи регулювання використовуються для економії енергії та комфортного перебування людей в регульованому приміщенні.
Температурне регулювання виконується за рахунок підмішування зворотки до подаючої лінії і тим самим зменшуючи температуру подачі.
При регулюванні за рахунок витрати надлишок теплоносія з подаючої лінії частково іде в зворотку і до джерела тепла (котла).
Все це регулюється трьохходовим краном (переважно з приводом). 
Труба
1-схема регулювання за температурою теплоносія.
 2- схема регулювання зв витратою

На малюнку показано дві схеми встановлення триходового клапана в системах опалення або теплопостачання.
На 1-ій схемі зображено підмішування зі зворотки холоднішої води і таким чином подача буде мати меншу температуру яка піде до радіаторів або калорифера. В такій схемі обовязково треба зважати на розміщення триходового клапана відносно насоса. Триходовий має знаходитись на всмоктуючій стороні.
На 2-ій схемі зображенно протилежну картину. Регулювання відбувається зміною кількості теплоносія. Частина теплоносія повертається до джерела тепла. В цій схемі забезпечується постійна темпратура яку отримує споживач.

Тепер про сам трьохходовий клапан

Він має змішувати потоки і тому має мати великий опір. Переважно 1метр водяного стовба має втрачатись на трьохходовому клапані. Ці втрати тиску необхідно передбачити в підборі насоса.
Розрахувати трьохходовий можна на сайті онлайн розрахунку триходового клапану.

АвторАндрій

Немає коментарів: